Nachtvissen

nachtvissennachtvissen.nl , alles over nachtvissen, (let op voor nachtvissen in Nederland heb je een nachtvisvergunning nodig) materialen, wateren, regels, en nog veel meer. nachtvissen.nl is een samenwerking met:

Nachtvissen hoe het begon

nachtvissen is al jaren ongekend populair bij vooral karpervissers. Vroeger werd er vooral s'nachts gevist op paling en als het even kon dan deed men dat met een peur. Ook werd er in die tijd door een aantal mannen van het eerste uur s'nachts gevist op karper, vaak met een aardappeltje en slechts een stukje zilverfolie als waker. Later zo rond eind jaren '80 nam het karpervissen in Nederland door de komst van de boilie een enorme vlucht en daarmee werd ook het nachtvissen ongekend populair.

nachtvissen-karpergeschiedenis-boekenOok onze eerste kennismaking met het karpervissen en nachtvissen dateert ongeveer uit die tijd. Het grote Karperboek van Rini Groothuis werd in één adem uitgelezen en later iedere sessie als een soort bijbel meegezeuld naar de waterkant.

Vooral ook het boekje Frankrijk land van grote karpers van Leon Hoogendijk en later ook de boeken van Joris Weitjens, Luc de Baets en Alijn Danau werden met veel aandacht en plezier gelezen, bijzonder leerzaam en het geeft een extra dimensie aan het vissen. 

 

Er gelden namelijk bijzondere regels voor het nachtvissen "tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang". Het vissen tussen deze uren wordt vaak "nachtvissen" genoemd.

Nachtvissen in Nederland

nachtvissen is in Nederland wettelijk het hele jaar toegestaan met uitzondering van de volgende wateren (die zijn opgenomen in bijlage 2 van de Uitvoeringsregeling visserij): 

nachtvissen-karperOm het nachtvissen in goede banen te leiden heeft Sportvisserij Nederland samen met de federaties een gezamenlijke landelijke Nachtvistoestemming ontwikkeld. Deze Nachtvistoestemming geeft toestemming om in de wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan en die zijn voorzien van het symbool ook ’s nachts te vissen.

De Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren ontvangt de sportvisser bij zijn VISpas, zodat hij weet voor welke wateren hij een Nachtvistoestemming kan aanschaffen. Voor nagenoeg alle wateren met het nachtvissymbool geldt dat het hele jaar ’s nachts gevist mag worden. Een sportvisser moet voor eventuele aanvullende voorwaarden altijd goed kijken bij het water waar hij wil gaan vissen.

Nachtvissen in Frankrijk

frankrijk is zeer populair bij karpervissers vooral vanwege de enorme keus en variatie aan openbare wateren en betaalwateren met grote karpers. Een betaalwater kan qua grootte variëren van kleine putjes van enkele hectares tot grote meren van honderden hectares. Voor de openbare wateren gelden er vaak ook strenge regels.

Betaalwateren hebben meestal een uitstekend visbestand. Veel grote karpers waarbij de gewichten niet zelden de 20 en 30 kilo grens overschrijden.

Vissen en vakantie geeft een overzicht van vismogelijkheden op vakantie. Uiteraard is er veel te vinden over betaalwateren in frankrijk maar ook in België, Duitsland en andere landen, wat dacht u bijvoorbeeld van Karpervissen in Turkije?.

Ook treft u er andere visserijen en een zoekmodule voor huisjes met vismogelijkheden in de directe omgeving. Wilt u beoordelingen geven over bestemmingen waar u zelf bent geweest? Ook dat kan op de website vissenenvakantie.nl

 

Afdrukken E-mail

,{'anonymize_ip':true});